luni, 15 februarie 2010

Manifestari de Fasanc

           E uimitor ca in zilele noastre, cand societatea a progresat atat de mult, stiinta si tehnologia au ajuns si la noi, sa vezi cum oamenii inca mai cred in unele obiceiuri demne de comuna primitiva. In Coronini de fapt, unele persoane au tot felul de obiceiuri, in majoritatea din ele nici ei nu cred sau nu vad vreun rost, dar le fac pentru ca le fac altii...
         Imi iubesc satul si apreciez toti locuitorii de aici si am respectat mereu persoanele, indiferent de religia lor. Pentru ca aceasta "sarbatoare" nu are nici o legatura cu nici o religie, imi permit sa spun ce cred. Incetati sa imi mai aduceti tot felul de vorbe legate de baptisti pentru ca nu despre religie e vorba aici, ci despre BIBLIE.

         Acum inaintea Sarbatorii Invierii Domnului Isus, in care toti cred, ei sarbatoresc intrarea in "Postul Pastelui" prin aceasta minunata sarbatoare a Fasancului (Fasang - lb. germana), sarbatoare care inseamna pentru unii ocazia de a fi beat si a te da in spectacol fara sa se uite lumea ciudat la tine, pentru ca... "doar esti fasanc"...

         Asa ca, in urmatoarele zile, o sa fie aceasta manifestatie a inculturii, manifestatie prin care o sa se incerce din greu prin "glas pitigait", vorbe cat mai urate ca doar asa sunt unii "cool si true", alungarea raului, a spiritelor rele din acest sat. Si da, poate la sfarsitul "sarbatorii" vor crea un alt spectacol de bataie sau accidente, lucruri cu care deja ne-au obisnuit.


        Stiu ca starnesc reactii si multi vor spune ca nu stiu ce vorbesc...Deja am fost prea mult criticata. Eu am dreptul sa spun ce vreau pe blogul meu. Nu mai fiti naivi si nu va mai lasat indoctrinati de tot felul de practici despre care nu aveti habar de unde vin si la ce folosesc. Treziti-va putin la realitate si cercetati mai bine toate lucrurile.

       De ce ma deranjeaza obiceiul asta? Ma intristeaza mai mult, pentru ca toti se numesc crestini, dar nu cauta sa practice nimic din Biblie, ci cauta orice altceva in afara de ceea ce trebuie pentru un crestin adevarat.
    

Ma bucur sa vad ca mai sunt si altii care gandesc la fel:  http://www.parohiapojejena.ro/?sd&id=52


Ionela B.

23 de comentarii:

Dănuţa spunea...

Buna dimineata,draga mea!Ma bucur ca ai mai scris cate ceva nou si as avea si eu de adaugat unele chestii la cele spuse de tine aici,si anume:eu consider ca nu o diploma te face destept,clar!Societatea este plina de asa zisi intelectuali,unii dintre ei nu stiu nici sa scrie cum trebuie...Cam asta inseamna tara in care traim noi,o tara in care nimeni nu prea isi mai vede lungul nasului.Si ma refer aici,la cei care nu mai stiu sa isi arate respectul fata de un om care chiar a invatat si a muncit,si care intr-adevar este capabil!Diplome se fabrica non stop,dar ideea este cati dintre cei cu diplome au si ceva in cap?Asa ca pe mine nu ma impresioneaza cu nimic diplomele nimanui...E suficient sa deschida gura,ca imi dau seama imediat cu cine am de-a face!
Referitor la Sarbatoarea Fasancului,eu cred ca este ceva frumos sa ne pastram traditiile...Sunt obiceiuri care nu trebuie uitate si copiii nostri au si ei dreptul sa le cunoasca.Doar asa iti poti recunoaste identitatea si asa te poti cunoaste mai bine pe tine,cunoscandu-ti radacinile.Insa,ai mare dreptate cand vorbesti despre bataiosi,betivi si "alte genuri"...Cei 7 ani de acasa lipsesc cu desavarsire si este mare pacat.Stiu la ce te referi si iti dau perfecta dreptate.
Stii ce mi-ar placea cel mai mult?Sa pot sa ma intorc in timp,pe vremea bunicilor mei,si sa sarbatoresc cu oamenii de atunci "Fasancul".Cred ca ar fi o foarte mare diferenta!
Sa ai o zi frumoasa!Te pup.Carmen

Ionela Băloi spunea...

Identitatea nu ne-o recunoastem intr-o asemenea sarbatoare care nu are nimic de-a face cu lumea reala... plus ca este o sarbatoare pagana...
Nu putem pune asa ceva alaturi de alte sarbatori si chiar traditii ale romanilor. Este ceva imprumutat si care nu are nici un sens...
Oricum, asta nu inteleg si nimic nu explica din cei ce practica, ce rost au unele traditii in care nimeni nu crede si nimeni nu se asteapta ca lucrurile sa se schimbe daca se urmeaza un anume ritual...
Raspunsul obisnuit pe care il primesc este: "Da, nu au rost, dar asa se tine..."

Deci... toti cu turma...

Si cunoscundu-ma cat de cat, iti dai seama ca nu cred ca o diploma de face om cult! Mai ales in zilele noastre, cand toti sunt "inscrisi la faculta", dar nu putem spune ca un tanar, in special de la tara, care pleaca intr-un oras la Facultate, ramane acelasi! Se schimba si nu neaparat scoala il schimba, ci viata de acolo...
Ceea ce am vrut sa spun cu postarea asta e faptul ca poporul nostru are asa un instinct de turma... merge cu lumea fara sa stie de ce... si nu e vorba neaparat de Fasanc, ci de toate obiceiurile care se tin doar pentru ca..asa e bine... dar de ce, nu stiu...
Nu ma refer la un obicei sau randuiala buna a Bisericii. Sigur ca fiind o multime de oameni, trebuie sa aiba reguli si asa mai departe. Dar dintre toate obiceiurile pe care le au romanii... treaba asta cu Fasancul e cea mai primitiva! Serios! Daca as face un sondaj si as intreba pe fiecare participant la "sarbatoare" daca intr-adevar crede ca asa o sa alunge toate relele din sat si mai stiu eu ce altele "promite" sarbatoarea asta, sunt sigura ca raspunsul ar fi: "Nu, dar asa se tine..."
Nu sunt o persoana ingusta si am un respect deosebit pentru persoanele din sat si nu generalizez prostia unora iar ceea ce am scris, am scris din punctul de vedere al unei persoane care traieste in Coronini, si de ce nu, al unei profesoare de fizica, si nu din punctul de vedere al unei crestine baptiste!
Consider sarbatoarea asta mai mult o chestie primitiva, fara sens.

Dănuţa spunea...

Fiecare popor are traditiile sale,fie ca sunt pagane sau religioase.Nu prea inteleg de ce toti aveti ceva impotriva "romanescului" si de ce toti aveti impresia ca alte popoare sunt mai bune sau ca au sarbatori mai frumoase decat ale noastre.Din cate stiu eu "Sarbatoarea Fasancului" este ceva imprumutat de la alte neamuri,si nu intervin mai mult pentru ca nu ma pricep sa dau detalii si nici nu m-am interesat.Este de asemenea specifica doar regiunii banatene.Mai multe afli de aici(http://www.intercultural.ro/turismintercultural/Fasanc.html),unde scrie si ca in timp,sarbatoarea a devenit una religioasa,de origine catolica din cate inteleg eu(imprumutata de la maghiari si nemtzi).
Si nu,nu am considerat niciodata ca ai fi ingusta la minte...Doamne fereste!
Aaa...si cred ca nici nu ar fi indicat sa judeci lucrurile sau oamenii in functie de religia baptista...Ma rog,parerea mea...Cred ca putin conteaza ce religie avem,atata timp cat il iubim pe Dumnezeu!;)

Ionela Băloi spunea...

Sigur, aceleasi lucruri le-am zis si eu cu privire la religie! Am zis ca nu am parerea care o am despre traditii pentru ca sunt baptista!
Si sa stii ca intr-adevar sunt alte popoare mai bune decat Romania!
Despre faza cu om ingust la minte, :) am zis-o nu pentru tine in special, pentru ca stiu ce parere ai tu despre mine. Asta e pentru altii care poate vor citi blogul.
Am modificat putin postarea, fff putin pentru ca s-a inteles ca am ceva cu toata lumea de aici si ii cred pe toti inculti, si nu este asa! :) Aici iti multumesc de rasp, pentru ca asa mi-am dat seama ca usor am exagerat, vorbind despre sat in general.
Eu vorbeam strict de cei care practica unele chestii care, repet, nu au nici un rost.
Consider, si sunt libera sa imi exprim parerile, ca atat timp cat faci un lucru fara sa stii la ce ajuta sau din contra, sa stii bine ca nu ajuta cu nimic, irosesti timp, pierzi vremea cu lucruri de nimic...
Si cum poate o sarbatoare pagana sa devina IN TIMP crestina?
Si cum nu religiile conteaza, evident, ci Biblia pentru cei ce se numesc crestini, nimic din sarbatorile care nu sunt precizate in Biblie nu au caracter crestin...

denisia spunea...

Nu suntem un popor incult si prost cum ne vor alţii să ne facă să credem. Sărbătorile îşi au rostul lor şi nu e vorba de incultură, că au degenerat în altceva asta e o altă poveste.

Sper să scri şi despre lucrurile frumoase pe care le vezi şi se întâmplă.

Ionela Băloi spunea...

Denisia, tu nu traiesti aici in sat si nici nu ai inteles esenta articolului! Sarbatoarea asta nu are nici un sens pentru un om civilizat. Culmea ca pentru multe intamplari biblice unii cer dovezi dar intr-o prostie ca asta, cred toti. Si stiu bine ce scriu aici. Plus ca, eu nu sunt avocatul poporului, eu imi exprim parerea aici.
By the way, chiar au incheiat sarbatoarea cu un spectacol de bataie, dar se pare ca de data asta cei batuti au fost ai nostri.
Si repet, daca nu ai citit in postare, aici nu intra tot poporul roman. Eu am scris strict despre cei care practica asa ceva si despre cei din localitatea mea. Nu despre Romania. Read carefully!
Have a nice day!

nedu spunea...

Sunt de aceeasi parere cu tine Ionela, ma bucur pentru articolul si manifestul facut de tine. Acest Obicei nu ARE NIMIC CU BISERICA, Carmen Daniela, acest obicei nu ne reprezinta ca si Crestini, iar copii nostri nu au ce invata din acest obicei, in plus prima si a doua zi (luni si Marti) din Post sunt zile ALITURGICE,(la fel ca Vinerea Mare). Oare al cui este planul? Cine are de castigat ?

Dănuţa spunea...

"...chiar au incheiat sarbatoarea cu un spectacol de bataie, dar se pare ca de data asta cei batuti au fost ai nostri." :)) =)) =)) Superb!Mi-a placut asta ! =)) :))

Ionela Băloi spunea...

@nedu
Multumesc foarte mult pentru apreciere si comentariu.
Foarte bine ai subliniat si tu!

Ionela Băloi spunea...

@carmen-daniela
;)) e amuzant, intr-adevar! Saracii... nu pot sa inteleg de ce se tot implica ai nostri in tot felul de scandaluri... whatever...:-?? what can we do..? :P
O seara frumoasa tuturor!

Anonim spunea...

Draga ai uita sa zici ceva mult mai important cred decat "Manifestarile fasancului"...ci anume faptul ca Baptisti din Coronin sunt in fiecare sambata seara la Viki si consider ca ei beau mult mai mult decat ,beau baieti si fetele de Fasanc chair daca se considera foarte Sfinti.SI in primul si primul rad consider ca Fasanu e o traditie care se folosesti asta ca voi Baptisti nu aveti asa ceva nu consider ca fasancu are asa mare vina chiar daca va dati rotunzi si tari suntei de trei ori mai rai decat traditia asta, chiar daca ti se pare prosteasca ea o sa se tina in fiecare an chiar daca tu sau alti nu vreti....>:P;)

Anonim spunea...

Nu uita ca si tu faci parte din comuna si prin chestia asta ce ai scris pe blog faci comuna de ras mai tare decat Fasanuc;)

Ionela Băloi spunea...

@ Anonima (Scorpia20): Mai trebuie sa inveti putina carte pana sa intelegi ce spune postarea... prea multe greseli gramaticale in comentariile tale, dar...lasand la o parte acest lucru, ti-as sugera sa recitesti (asta daca ai citit pana acum) comentariile lui Nedu, care e si preot ortodox. Consider ca el chiar a spus mai bine decat am incercat eu in postare.
Cat despre 'baptistii'care beau pe la nu stiu ce cluburi, nu este grija mea asta! :) Pentru ca are cine sa ii judece! Nu tu, nu eu! Credinta este PERSONALA.
Dar, oricum, tu esti pornita se pare impotriva baptistilor, de-asta imi dai exemplele alea de "anonimi baptisti" care beau.
Vrei sa iti dau si eu exemple concrete de multi altii din sat care beau si nu numai? Si..NU, nu sunt baptisti :)
O zi buna sa ai si o crestere frumoasa! :)

Anonim spunea...

Nu vad de ce te deranjeaza sarbatoarea asta...dar cum spunea cineva mai sus...majoritatea baptistilor se uita in ,,curtea" altora, mai bine zis a altor religii , iar ei se considera perfecti...daca nu ti plac traditiile ortodoxe nu le baga in seama, dar nu esti tu cineva sa le judeci si sa judeci oamenii!!!
Rusine!!!...si vorbeai de cultura...daca vrei sa stii si alte popoare au traditiile lor...de ex italienii...mai citeste draguta!!! ...si daca vrei o parere...ca si cadru didactic nu ar trebui sa faci oamenii inculti...mai ales ca spui ca ai o diploma...

Ionela Băloi spunea...

Pentru ultimul anonim: Multumesc de comentariu, draga coroneant.
Eu nu ma uit in curtea nimanui, eu ma uit in satul in care traiesc si in care am si eu drepturi,asa ca nu vad de ce te deranjeaza pe tine ce scriu eu pe blogul meu. Lasand asta la o parte, ideea a fost ca "sarbatoare" asta e pagana si nu are de-a face cu nici o religie, nici macar cea ortodoxa. Asa ca unde am gresit? :-?

Ionela Băloi spunea...

Tot pentru ultuimul anonim :) : Daca nu vrei sa citesti asta din partea mea, pentru ca sunt baptista si ma critici pentru asta doar, atunci citeste aici parerea unui preot ORTODOX:

nedu spunea...
Sunt de aceeasi parere cu tine Ionela, ma bucur pentru articolul si manifestul facut de tine. Acest Obicei nu ARE NIMIC CU BISERICA, Carmen Daniela, acest obicei nu ne reprezinta ca si Crestini, iar copii nostri nu au ce invata din acest obicei, in plus prima si a doua zi (luni si Marti) din Post sunt zile ALITURGICE,(la fel ca Vinerea Mare). Oare al cui este planul? Cine are de castigat ?

Anonim spunea...

Da, da...parerea unui preot:)....vineri revin cu detalii...
o seara frumoasa!!!

Ionela Băloi spunea...

Pai da, e preot la Pojejena.
Multumesc!
O seara frumoasa si tie! :)

Anonim spunea...

Buna! Imi permit sa imi exprim si eu opinia in legatura cu cele scrise mai sus! In primul rand, felicitari Ionela ca ai avut indrazneala de a-ti exprima parerea pe blogul tau. Da, din fericire, fiecare are dreptul (castigat cu greu) de a-si expune punctul de vedere vizavi de orice subiect. Nu inteleg de ce unii sunt atat de deranjati de cele scrise de tine pe blog. Poate pentru ca isi dau seama ca aceste manifestari nu aduc mandrie celor ce le practica. In al doilea rand, nu inteleg ce legatura are faptul ca Ionela nu aproba cu aceste manifestari cu faptul ca baptistii merg la Viki. Nu cred ca sunt doua subiecte adiacente. As dorii sa ma fac inteleasa. Aceste datini dezgustatoare (dezgustatoare prin prisma modului in care unii aleg sa se dezlantuie ascunzandu-se in spatele unei masti) nu au nicio legatura cu credinta. Credinta de care ar trebui toti sa fim preocupati din moment ce toti ne falim cu denumirea de "crestini". in ceea ce-i priveste pe baptisti, nimeni nu a spus ca toti sunt perfecti. Doar ca incearca sa se ghideze dupa Scriptura. Si doar Dumnezeu ii poate judeca. In speranta ca m-am facut inteleasa, concluzionez: fiecare are dreptul la o parere mai ales daca parerea este justificata, cum este cazul Ionelei. O seara placuta!

Anonim spunea...

Buna! Imi permit sa imi exprim si eu opinia in legatura cu cele scrise mai sus! In primul rand, felicitari Ionela ca ai avut indrazneala de a-ti exprima parerea pe blogul tau. Da, din fericire, fiecare are dreptul (castigat cu greu) de a-si expune punctul de vedere vizavi de orice subiect. Nu inteleg de ce unii sunt atat de deranjati de cele scrise de tine pe blog. Poate pentru ca isi dau seama ca aceste manifestari nu aduc mandrie celor ce le practica. In al doilea rand, nu inteleg ce legatura are faptul ca Ionela nu aproba cu aceste manifestari cu faptul ca baptistii merg la Viki. Nu cred ca sunt doua subiecte adiacente. As dorii sa ma fac inteleasa. Aceste datini dezgustatoare (dezgustatoare prin prisma modului in care unii aleg sa se dezlantuie ascunzandu-se in spatele unei masti) nu au nicio legatura cu credinta. Credinta de care ar trebui toti sa fim preocupati din moment ce toti ne falim cu denumirea de "crestini". in ceea ce-i priveste pe baptisti, nimeni nu a spus ca toti sunt perfecti. Doar ca incearca sa se ghideze dupa Scriptura. Si doar Dumnezeu ii poate judeca. In speranta ca m-am facut inteleasa, concluzionez: fiecare are dreptul la o parere mai ales daca parerea este justificata, cum este cazul Ionelei. O seara placuta!

Ionela Băloi spunea...

Multumesc. Din pacate, multi isi pierd mantuirea tocmai pentru ca se uita la cei care cred ei ca trebuie sa fie curati, si nu sunt toti ...

Anonim spunea...

Fasancul, este un obicei destul de vechi, aparut inca pe cand societatea nu era atat de emancipata, iti poti da seama de asta, uitandu`te pe strada, cand acesti fasanci se manifesta, originea obiceiului a provine din Germania, extinzandu-se in zona ortodoxa a Banatului de sud, al Romaniei, si al Serbiei.
Acesta a fost o mica prezentare as putea spune,.. istorica...
eu sunt de parere ca, toate "sarbatorile" care nu au radacini biblice, sunt "sarbatori" pentru oameni naivi, pt ca tot ce nu vine de la Dumnezeu, vine de la dumnezeul lumii acesteia, care ne da de lucru, pentru a pacatui intr`un fel sau altul, scopul sau este ca noi sa ajungem sa credem ca Dumnezeul nostru cel Viu si adevarat, nu este atat de adevarat, sau ca nu ar avea puterea de a ne salva etc.. ar fi multe de spus in aspectul asta, dar bineinteles, cel rau influenteaza dupa mintea fiecaruia,..si dupa naivitatea fiecaruia.
Cat despre fasanc, istoricul spune unele lucruri care par ok, dar in realitatea de astazi nu sunt asa, si anume; nu este o "sarbatoare" pasnica, nu este un carnaval nu este o piesa de teatru, este o harababura, care de cele mai multe ori se lasa cu bataie, fie ei intre ei, fie se atarna de oameni cu care au ceva.., fara aceste masti nu au destul curaj sa se manifeste intr`un fel anume, si bineinteles, aceea masca, care poate semnifica anumite obiceiuri pagane, la fel ca tatuajele si alte de genul asta, etc. Indivizii urmaresc sa se afirme liber, fiind mascati,.. au placerea de a speria copiii, sau oameni care se tem de ei, cei mai inteligenti din acesti fasanci, urmaresc sa faca niste banuti, oprind masinile pe strada, si astfel nelasandu-le sa mearga mai departe, impun o taxa :P, si uite asa mai castigam niste bani "cinstiti" ca doar e sarbatoare. Si uite asa sarbatorim pe strazile oraselor, sau satelor. e trist ca asta facem, inaintea adevarate-i sarbatori, si anume; Invierea Domnului Isus Cristos.
Ionela, apreciez punctul tau de vedere asupra aceste-i "sarbatori",.. deoarece consider, ca ai o viziune clara, asupra a ceea ce se intampla in ziua de astazi, in care sarbatorile vin ca pe banda.
Fii binecuvantata Ionela! :)

Ionela Băloi spunea...

Pentru ultimul Anonim: Multumesc de comentariu.
Totusi, imi cer scuze daca articolul asta a jignit pe cineva. Voind sa subliniez faptul ca nu ne sta bine ca si crestini sa avem traditie pagana, poate ca m-am exprimat cam dur.

Cu toate acestea, sunt impotriva acestei traditii pagane, si personal, nu ma deranjeaza asa cum credeti unii dintre voi, doar ca... desi poate nu credeti asa usor, mie imi pasa de satul acesta si nu imi doresc nimic altceva decat sa fiti dupa Biblie, si nu atata dupa traditie.....