vineri, 18 iulie 2014

Discul din cap

Recomandare de carte: Printre oameni, de Wilhelm Busch (pastor, fost preot asistent; a nu se confunda cu scriitorul și comicul Wilhelm Busch)
O puteți descărca gratuit la adresa http://www.philadelphia.com.ro/carti-crestine-online
Tot la această adresă veți găsi multe alte cărți interesante !

Discul din cap
Printre creştini şi păgâni, printre nazişti şi marxişti găsim adesea oameni care ne lasă cu impresia: cândva, li s-a montat un disc în cap. Şi când apeşi pe un buton, discul începe să se învârtă. Atunci urmează cuvintele şi frazele învăţate pe de rost. Ei nu mai ascultă ce spune celălalt. Plouă de-a dreptul cu cuvinte înţelepte vârâte în cap.
Sunt de părere că, atunci când un om a ajuns la o anumită convingere, trebuie să poată să o exprime prin propriile lui cuvinte şi nu prin fraze învăţate pe de rost. A fost pe vremea inflaţiei de după primul război mondial, când banii s-au devalorizat cu fiecare zi ce trecea şi când, în cele din urmă, o cutie de chibrituri a ajuns să coste milioane. Eram un biet preot asistent, care-şi primea salariul întotdeauna abia când banii se devalorizaseră deja. Şi în vremea aceea, am flămânzit de multe ori împreună cu tânăra mea soţie. în schimb, muncitorii care locuiau în parohia mea o duceau foarte bine. Majoritatea erau meseriaşi într-o mare fabrică de biciclete. îşi primeau salariul în fiecare zi în bancnote noi nouţe şi puteau să cumpere repede cele trebuincioase, înainte ca banii să-şi piardă valoarea. Şi, în plus, aveau fiecare câte o grădină şi cel puţin un porc, pe care să-1 taie toamna. Deoarece nu veneau la mine, la biserică, m-am dus eu la ei.