vineri, 10 ianuarie 2014

Ilie MILUTIN: Despre descurajare

Text biblic: 1 Samuel 26 : 22 – 27 : 1, 1 Samuel 30 : 6
Am citit că un om a avut ocazia să intre într-un fel de depozit al diavolului și să vadă tot inventarul, toată gama de momeli folosite de diavol pentru a-i amăgi pe oameni. Mai mult, fiecare avea precizată valoarea dată de diavolul, potrivit cu succesul avut la oameni cu acea momeală sau ispită. Pe o cutie scria: Gelozia, iar sub ea era prețul: 100 de dolari. Pe alta scria: Invidia, iar sub ea era prețul trecut de 150 $. Pe altă cutiuță scria: Lăcomia – 200 $. Pe alta scria: Mândria – 250 $. Și tot așa, erau înșirate tot felul de momeli cu care diavolul a avut succes pentru a-i atrage pe oameni. La un moment dat, privirea omului i-a fost atrasă de o cutiuță, undeva mai sus, pe un raft, pe care scria 12 000 $, și nu vedea ce scrie deasupra valorii. Diavolul i-a zis: „Deasupra valorii scrie: DESCURAJAREA. Când toate celelalte provocări dădeau greș, foloseam descurajarea și întotdeauna obțineam rezultatul dorit.”
Despre descurajare aș vrea să împărtășesc cu dumneavoastră câteva gânduri.
Ați fost vreodată descurajați în viață până acum? Este cineva descurajat chiar în momentul acesta? Nu pot crede că nu ați fost. Pot crede că poate nu sunteți acum descurajați, dar vreau să vă avertizez că, indiferent ce a însemnat pentru voi experiența descurajării în trecut, așteptați-vă să fiți descurajați. Am spus-o mereu: cele mai mari provocări vin de sărbători. Odată am stat în parcarea unui magazin mare și-i vedeam pe oamenii care-și făceau cumpărături de sărbători. Știți ce am constatat? Ieșeau cu coșurile pline de cumpărături, dar aproape că nu am văzut fețe senine. Gesticulau și…sigur că nu puteam eu să-mi dau seama din mașină despre ce vorbesc ei, dar am văzut prin gesticulații, agitații că nu e acea liniște și seninătate pe chipurile celor care împingeau coșurile pline.
Descurajare înseamnă lipsa curajului, dar și apăsare, teamă, demoralizare, depresie chiar. Experimentarea descurajării poate genera efecte devastatoare și greu de anticipat. Nu știi cum vei reacționa când ești în descurajare. Știți ce fac unii oameni când ajung în descurajare? Ajung să încheie socotelile cu viața!
În 1 Samuel 27, de unde am citit primul verset, îl întâlnim pe David într-o profundă stare de descurajare.
„David şi-a zis în sine: „Voi pieri într-o zi ucis de mâna lui Saul; nu este nimic mai bine pentru mine decât să fug în ţara filistenilor, pentru ca Saul să înceteze să mă mai caute în tot ţinutul lui Israel; aşa voi scăpa de mâna lui.”

Citeşte mai mult pe www.stiricrestine.ro I. Milutin: Despre descurajare - Stiri Crestine.ro